Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Groningen

Stad Groningen

Elfduizend neemt u graag mee naar de gezellige universiteitsstad Groningen, waar wij gevestigd zijn.

De eerste vermeldingen van de stad dateren al van 1040. Hoewel er geen aanwijsbare gebouwen uit deze tijd meer zijn, biedt Groningen toch een mooi historisch stadsbeeld. In een stadswandeling met Elfduizend zal er evenveel gewezen worden naar bestaande gebouwen als naar de niet meer bestaande gebouwen. Immers de vooruitgang heeft door de eeuwen heen vele gebouwen doen verdwijnen. Juist deze veranderingen tonen het nimmer stilstaand karakter van een bruisende stad.

Veel kloostercomplexen zijn uit de stad verdwenen. Deze ruimte wordt nu ingenomen door gebouwen voor de burgerij. Hiervan is het Roode Weeshuis een goed voorbeeld. Voorheen een begijnenhof, na de Reformatie een weeshuis voor rijke hervormde weeskinderen. Ook de Oude Rechtbank staat op de plaats waar voorheen een begijnhof was. Ook de Jugendstil is goed vertegenwoordigd in Groningen met de synagoge, Huize Tavenier en het huis van Heymans.

Het is schitterend om zoveel historie te ontdekken in deze oude universiteitsstad. Kerken, huizen voor de aristocratie en gasthuizen met hun hofjes, niets blijft op de wandeling verborgen. Deze excursie is niet alleen boeiend voor toeristen, maar ook voor 'Stadjers' zelf!