Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Sucevita

RoemeniŽ

Een onbekend land met een opvallend rijke cultuur en een communistisch verleden. Een land dat met een rondreis te ontdekken is. Een land dat zich nu sterk ontwikkelt. RoemeniŽ valt uiteen in drie verschillende gebieden: Walachije, TransylvaniŽ en MoldaviŽ.

Walachije bestaat uit een enorme vlakte, de Donauvlakte. De Walachijse vorsten, onder wie ook Vlad Tepes (Dracula) bouwden hier hun vorstenhoven, zoals in Boekarest en Curtea de Arges. Boekarest is tegenwoordig vooral bekend als een stad van vergane lorie. De schitterende huizen van rond 1900 staan er vervallen bij. Het enige dat glanst is het gigantische volkspaleis van Ceausescu. Zijn megalomane bouwproject is nu het parlementsgebouw. Het is een onbegrijpelijke maar boeiende stad.

TransylvaniŽ is een heuvelachtig grasland met veel oude Duitse burchtsteden en dorpen met weerkerken. Het werd vanaf de 12de eeuw gekoloniseerd door Saksen om een buffer tegen de Mongolen en later de Ottomanen te vormen. Van oudsher staat het gebied onder Hongaarse invloed. De Saksische, Hongaarse, Roemeense mengelmoes wordt nog kleurrijker door de aanwezigheid van vele Roma in dit gebied.

MoldaviŽ tot slot is een heuvelig en bosrijk gebied. De houten huizen met schitterend versierde zinken daken en de vele paardenkarren op de wegen zijn kenmerkend. Ook staan hier de beroemde kloosters die van binnen en buiten volledig beschilderd zijn.