Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Avila

Spaanse Meseta

De Meseta is het grote plateau dat het centrum van het Iberisch Schiereiland vormt. Hier vindt u woestijnachtige landschappen, de vechtstieren voor de feesten, de varkens waarvan de beroemde jamón wordt gemaakt en schitterende oude ommuurde steden die geel kleuren in de Spaanse zon. Het landschap is ruig, evenals het klimaat.

De Moren hebben ook hier hun sporen nagelaten in de vele kerken die gebouwd zijn in subtiele mudéjarstijl. Omdat dit land al relatief vroeg was heroverd door christenen, zijn het oude romaanse kerken die we hier in die kenmerkende Moorse bouwstijl vinden. Dat er voortdurend gevaar van buiten te verwachten viel, maken de stadsmuren van steden als Ávila en Segovia duidelijk. Metersbreed en onderbroken door stevige torens lijken de muren je niet te verwelkomen. Het centrum van deze steden is echter even schitterend als sfeervol.

Salamanca is de meest goudkleurige stad van de Meseta. Niet vanwege een overdaad aan protserig bladgoud, maar door de gele zandsteen waaruit de hele stad lijkt opgetrokken. De stad is vooral beroemd om zijn oude universiteit, de plateresco façades en de churriguereske stijl die overal lijkt terug te komen.

Elfduizend neemt u graag mee naar de rijkdom van de ruige Spaanse hoogvlakte.