Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Sankt Pantaleon

Keulen

Keulen is de plaats waar Ursula en haar elfduizend maagden omgekomen zijn. Voor Elfduizend heeft Keulen dan ook uiteraard een speciale betekenis. Maar ook voor u heeft deze stad een schat aan religieuze bouwwerken, religieuze kunst en relieken te bieden.

Keulen is een zeer bijzondere stad. In de oorlog is de stad volledig gebombardeerd. Alleen de kathedraal was voor de geallieerden de moeite waard overeind te houden. Zoals zovele Duitse steden is het centrum in rap tempo en in typische naoorlogse bouw weer opgebouwd. Een groot deel van het geld om de stad weer op te bouwen werd gestoken in de restauratie van de vele romaanse kerken die de stad rijk was en tegenwoordig weer is.

Het resultaat is een op het eerste gezicht sfeerloze stad zonder een echt stadshart met zeer 'grŁndlich' gerestaureerde, of liever: opnieuw gebouwde, eeuwenoude kerken. Wie hier doorheen kijkt, ziet een wonderlijke stad. Een stad met veel leven, een moderne uitstraling, naoorlogse architectuur en schitterende historie van Romeinen en Ottonen.

Met Elfduizend kunt u deze boeiende stad ontdekken. Een bezoek aan de Gouden Kamer, behangen met botten van de elfduizend maagden, kan daarbij niet overgeslagen worden. De ramen van de Dom, de stilte van de Sankt Maria im Kapitol en het fenomeen van het pestkruis komen allemaal aan bod. Wandelend door de stad ervaren we de wederopbouw van zo kort geleden. Des te groter is het contrast met de oude romaanse kerken.