Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Dom Aken

Karelsstad Aken

Kerstmis 766. Pepijn en zijn 23-jarige zoon Karel de Grote vieren kerst in Aken. Toen Karel een paar jaar later de macht overnam liet hij ťťn van de grootste paleiskerken van Europa bouwen. In Aken. Aken was de hoofdstad van het grote Karolingische rijk dat toen bestond. Op Kerstmis van het jaar 800 werd Karel de Grote in Aken gekroond tot Keizer van het Heilig Roomse Rijk.

De Paltskapel, waar de koning of keizer zelf de mis kon bijwonen is nog te bewonderen in deze stad. De kerk is eeuwen lang de plaats geweest waar de heerser van het Heilig Roomse Rijk de mis attendeerde. Zelfs toen Keulen op kerkelijk gebied belangrijker werd, bleef Aken favoriet.

In Aken ligt het gebeente van Karel in een schitterende reliekschrijn. Behalve deze belangrijke relieken bezit de stad ook een indrukwekkende domschat. Zelfs voor hen die doorgaans niet van teveel kerkelijk zilver en goud houden is dit een imposante, niet te missen verzameling. Het belang zit met name in de ouderdom van de juwelenkruisen en de reliekhouders. Voor wie dit niet aantrekt heeft Aken nog een laatste lokker: de luiers van Jezus behoren tot de reliekcollectie.

Kortom, in Aken is een belangrijk deel van de Europese geschiedenis te beleven, te aanschouwen. Het is een prettige, gezellige oude stad waar Elfduizend u graag wegwijs maakt in de onopvallende grootse historie.