Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Alhambra

Moors Spanje

In 711 viel een klein Arabisch leger bij Gibraltar christelijk Europa binnen. Bijna zonder weerstand stootte het door tot over de Pyreneeën. De grenzen van Moors en christelijk grondgebied konden in de eeuwen hierna sterk fluctueren. Al Mansur, kalief van Córdoba, viel in 997 Santiago de Compostela binnen en roofde de klokken uit de kathedraal. Slechts 15 jaar later stond de graaf van Barcelona in het centrum van de Moorse macht: Córdoba.

Acht eeuwen hebben de christelijke legers erover gedaan de laatste gebieden van het Iberisch Schiereiland weer onder christelijk bewind te stellen. In 1492 namen de Katholieke Koningen, Ferdinand en Isabel, Granada in. Rond de strijd van de christenen tegen de moslims zijn veel mythen en legenden ontstaan, waaronder de legende van Sint Jacob of Santiago, naar wiens graf in Compostela vele pelgrims trokken.

Acht eeuwen leefden moslims, joden en christenen in coëxistentie. Niet altijd in vrede, maar zeker ook niet in voortdurende strijd. Het samenleven van deze culturen op het Schiereiland heeft zijn sporen in de taal en cultuur achtergelaten. De Moorse cultuur was sterk ontwikkeld. Beroemde filosofen als Ibn Rushd (Averroes), irrigatiesystemen, verdedigingstorens langs de kust en de herontdekking van Aristoteles: dit alles onder Moors bewind. Schitterende synagogen in oosterse bouwstijl, paleizen van christelijke vorsten in mudéjarstijl, kenmerkend voor de Moorse werklieden in christelijke gebieden zijn te vonden op het ooit Moorse Schiereiland. En natuurlijk de islamitische kunst zelf: de Mezquita of Grote Moskee van Córdoba en het Alhambra van Granada behoren tot de top van de wereldmonumenten.

Elfduizend wil u kennis laten maken met een onderdeel van de Spaanse geschiedenis dat snel vergeten wordt, ondanks de vele schitterende werken die eraan herinneren. Door kennis van de gebeurtenissen en verhalen krijgen deze monumenten hun betekenis als dragers van de Moorse cultuur in het door de Moren zo beminde Al Andalus.