Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Jacobus

Sint Jacob

Sinds de legendarische ontdekking van het graf van apostel Jacobus in Santiago de Compostela reizen pelgrims naar deze uithoek van Europa. In cultureel opzicht is de Jacobslegende en de pelgrimage van groot belang geweest. De herovering van Spanje door de christenen zou mede succesvol zijn geweest door de wonderlijke interventies van de heilige. Jacobus is een van de bekendste heiligen geworden, dankzij de pelgrims die naar hun eigen land weer terugkeerden, met zijn wonderverhalen en zijn insignes.

Elfduizend kan u op verschillende manieren bekend maken met Sint Jacob. Lezingen over pelgrimages in het algemeen, de bijzondere aspecten van pelgrimskerken, reliekverering, Jacobus in de beeldende kunst en de historische benadering van de mythe zijn allemaal even interessant. Een bezoek aan Santiago de Compostela zelf behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Binnen Nederland is het echter ook mogelijk een bijzonder fraai stuk van de route te bereizen: het Jabikspaad in Friesland. Dit loopt van Sint Jacobiparochie in Friesland tot Hasselt in Overijssel. Friesland kende een zeer rijke Jacobstraditie welke door deze route weer bekendheid heeft gekregen. Onderweg komt u langs Jacobskerken, maar ook langs oude Friese romaanse kerken, terpen, moderne musea en plaatsen met soms bijzondere legenden. U reist door het afwisselende Friese landschap, over dijken, door bossen en weilanden, met af en toe een stad of dorp. Het Jabikspaad is voor iedereen die wil genieten van cultuur en natuur in een.