Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Taull

Romaans CataloniŽ

Rond de voorlaatste eeuwwisseling verzamelde zich een groep Catalaanse wetenschappers - kunsthistorici, archeologen Ė om op zoek te gaan naar de culturele roots van hun Ďlandí. Zoals Prof. Van Giffen de Groninger historie uit de wierden optekende, hebben Catalanen hun historie in de romaanse kerken gevonden.

De kerken die zij ontdekten, bevestigden de grootse rijkdom van het middeleeuwse CataloniŽ. En inderdaad, een schat aan kerkelijke kunst werd gevonden. De kerkgebouwen zijn tegenwoordig overal in het land te bewonderen, vooral in de PyreneeŽn treft men pittoreske voorbeelden aan. De kerkinterieurs zijn letterlijk in hun geheel overgebracht naar musea in Barcelona en Vic. Complete absiden zijn in deze musea nagebouwd om de overweldigend kleurrijke muurschilderingen op aan te brengen.

De kunst uit deze kerken laat ons niet alleen de schoonheid van de romaanse stijl zien, maar geeft ons ook een indruk van een romaans kerkinterieur. Een aantal typisch Catalaanse elementen valt op: Christus in majesteit aan het kruis en de kruisafnamegroep. Na deze lezing kunt u zich een voorstelling maken van het oorspronkelijke interieur van nu vaak lege kerken in de PyreneeŽn.