Elfduizend - organisatie voor godsdienstwetenschap en kunstgeschiedenis.
Onze adresgegevens
Stuur ons een e-mail
Homepage Elfduizend
Palmesel

Beelden rond Pasen

In de middeleeuwse Paasliturgie werd vaak gebruik gemaakt van beelden. Met deze beelden werden processies gehouden en werd een passie- of paasspel gespeeld, zoals we die ook nu nog kennen.

De week voor Pasen, de Goede Week, begon op Palmzondag met het vieren van de intocht van Christus in Jeruzalem. Hiervoor werd een houten beeld van Christus op een ezel op wieltjes binnengereden. Op Goede Vrijdag kon men, indien men de juiste beelden had, een beweegbare Christus kruisigen, aan- en uitkleden, van het kruis afnemen en in het graf leggen. Op Paaszondag zette men het beeld van de opgestane Christus op het altaar. Dit alles onder gebeden, gezangen, rituelen en het uitspreken van liturgische teksten en hun toevoegingen.

De beelden werden steeds natuurlijker en steeds meer aangepast voor een specifiek gebruik. Ook werden er meer mechanische snufjes aan toegevoegd, waardoor Christus bijvoorbeeld echt leek te bloeden. Dit alles om de heilsgeschiedenis zo beeldend mogelijk over te brengen op de aanschouwer.

Deze lezing laat aan de hand van de vele bewaarde beelden zien hoe het middeleeuwse Paasfeest gevierd werd.